twitter

Marathon Eindhoven 2019: vrijwilligersverslag

Marathon Eindhoven goed verlopen (met een klein ongelukje)!

Het zit er weer op voor dit jaar.

De vele vrijwilligers kunnen terugzien op een geslaagde dag.

Vertrokken om 08.30 uur, iedereen was ruimschoots op tijd aanwezig, in 6 auto’s naar onze locatie in Eindhoven. Dit keer tegenover winkelcentrum Woensel.

Daar stonden 6 kramen klaar. Even wachten op de levering van de materialen.

Helaas….de vrachtauto zou niet om 09.15 uur arriveren, maar pas tegen tienen. Dus even de tijd om de omgeving te verkennen of te pauzeren.

Tegen tienen kwam de vrachtauto en konden wij de kramen inrichten. Haast was geboden. De eerste loper van de hele marathon zou iets na elven al kunnen passeren. Duizenden bekertjes klaarzetten en met water vullen. Manden met duizenden natte sponsen klaarzetten. Borden plaatsen, zodat de lopers weten dat er een waterpost aankomt. Zelf nog gauw een broodje uit het lunchpakket naar binnenwerken met verse koffie of thee.

De eerste lopers kondigen zich dan al snel aan, maar die hebben geen oog voor onze post. Die Afrikaanse lopers snellen ons voorbij...gelukkig: één van hen neemt een bekertje aan, maar giet de inhoud over zijn hoofd. Kort daarna de beste lopers van de rest, die weer worden gevolgd door het grote leger van goedwillende hardlopers die ruim na de winnaar een tijd van boven de 2,5 uren zullen noteren. De meesten lopen hard voorbij. Nee, wij moeten het hebben van de zeer grote groep ploeterende amateurs die gaan voor een tijd tussen de drie en vijf uren. Die kijken halsreikend uit naar het kostelijk vocht dat wij hen gratis aanbieden en een klein verfrissende doucheje uit een, dit keer heel klein, sponsje. Ook wij moeten roeien met de riemen die wij van de organisatie uitgereikt krijgen. Alles verloopt probleemloos. De voorraad gevulde bekertjes is bij lange nog niet op als de laatste loper ons rond half een passeert. Zij hebben dan nog 20 kilometer voor de boeg.

En wij ….!

De organisatie vraagt ons om ook de halvemarathonlopers te voorzien van water, omdat de temperatuur toch wel hoog is, zolang de voorraad strekt. Dus weer worden duizenden bekertjes gevuld met water, gemeentepils, l’eau, aqua naturale en nog meer creatieve benamingen. De straat voor onze post wordt enigszins schoon gemaakt van de lege bekertjes en sponsen en dan kunnen wij enkele minuten ontspannen.

En dan komt de meute van de halve marathon in drie shifts op ons af. Een golf van lopers, die ondanks dat zij pas enkele kilometers hebben gelopen, smachten naar een verfrissing. De eerste golf van naar schatting 5.000 lopers is amper gepasseerd of de tweede golf komt er alweer aan. In de tussentijd nog gauw wat bekers bijplaatsen en vullen en weer massaal de behoeftigen voorzien van een glaasje of spons onder het noemen van hun naam en uiten van aanmoedigingen.

Totdat plotseling kreten worden geuit. Loper gevallen! Bel 112. Midden op de straat voor onze kraam ligt een gevallen loper, kermend van de pijn. Ik moet de weg oversteken om bij mijn telefoon te komen, terwijl die duizenden lopers massaal voorbij komen. Met wat geschreeuw en geduw bereik ik de overkant en bel 112. Voordat het aan de andere kant van de lijn duidelijk is wat en waar een en ander zich afspeelt, door de herrie van de lopers op enkele meters afstand, gaan er gevoelsmatig enkele minuten voorbij. Ik hoor die arme man kermen terwijl Jozef van de Burg, met EHBO-ervaring en enkele andere vrijwilligers, zich over de ongelukkige ontfermen. Ook nog gebeld met de EHBO-post en organisatie. Gelukkig komen er op dat moment 2 agenten op de fiets die bijstand verlenen om de meute om de patiënt heen te leiden. Want dat is nu onze eerste zorg, een wig maken om de lopers om de ongevalsplek heen te leiden.

Het duurde heel lang, zeker 10 minuten, voordat de sirene van de ambulance hoorbaar was. Juist op dat moment was de hoos aan lopers van de tweede shift voorbij en kon de ambulance de plek goed bereiken. Deze blokkeerde daarmee wel ¾ van de weg. Echter meteen daarna kwam de derde golf aan lopers onze kant op en moesten wij met 5 vrijwilligers de lopers naar de uiterste linkerzijde van de weg manoeuvreren, zodat de hulpverlening ongestoord kon plaatsvinden. Voor de dorstige lopers waren nu minder handen voorradig om hen van een bekertje water te voorzien, maar waren ook twee kramen met voorraad moeilijk bereikbaar. Vele lopers misten daardoor hun drankje.

De gevallen loper werd na een kwartiertje afgevoerd, terwijl de laatste lopers van de halve marathon ons passeerden.

Geen rust voor ons, want dan komt het leegruimen van de kramen en het opruimen van het afval. Gelukkig deze keer kwam er een opruimploeg en een veegwagen, zodat met 10 minuten de straat weer blonk als in de morgen toen wij arriveerden.

Met dank aan de vrijwilligers van Jasper Sport en Mannenkoor ‘De Nachtegaal’ kan ik weer terugzien op een geslaagde dag. De opbrengst voor Jasper en de Nachtegaal bedraagt € 268 resp. € 402. De declaratie is ingediend.

Het volgende jaar reken ik weer op jullie en op de afzeggers die met een geldige reden dit jaar voorbij moesten laten gaan.

Noteer alvast zondag 11 oktober 2020.

Met sportieve groet,

Adriaan Swinkels

IMG 2795

Sponsors

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Agenda

Opening 9 of 57
Jasperloop 200e-9289
Lichtinstallatie 14 of 47
P4040289
Jasperloop 200e-9177
Molenvencross 14 of 48
Pupillen junioren C-D 66 of 156