twitter

Alternatieve fakkelloop van 4 juli 2020.

 

Oeps, het is al 10:15 uur en de afspraak is om rond 10:30 uur bij Carin te zijn. Snel mijn krentenbollen, sultana en liga in een tas, nog een colaflesje erbij en zo nog het een en ander. En hup: op de fiets naar de bergweg. Er staat al een flink aantal fietsen en de oprit wordt steeds voller met alsmaar meer fietsen. Na wat uitleg van Henk Jan die deze alternatieve fakkeltocht heeft uitgedokterd, willen we van start gaan; iedereen staat te popelen om “aan de ren” te gaan. Maar natuurlijk gaat het juist op dit moment even flink regenen. Raadplegen van buienradar en buienalarm leert echter dat dit een bui is van niet meer dan een minuut of 10 en dat blijkt (uiteraard) helemaal correct. Dus starten we met zo’n 10 minuten vertraging. Jawel: we zijn gestart, etappe 1 ligt vóór ons en er zullen er vandaag nog heel wat volgen!

 

Als ik hier elke etappe ga beschrijven wordt dit een veel te lang relaas, realiseer ik me. Dus zal ik het kort houden. Vooral de groepen 1 en 2 blijken steevast een iets hoger tempo te lopen dan de planning aangeeft, terwijl in de groepen 3 en 4 steeds een loper voorop gaat die probeert de betreffende etappe netjes op het volgens de planning aangegeven tempo te lopen. Voorop enkele fietsers, waaronder Daniëlle, die, in een poging het moreel erin te houden, wat muziek over de lopersgroep uitstrooit. Dit tot tevredenheid van de meesten (zelf heb ik een heel andere muzieksmaak, maar ja: iedereen tevreden houden zal nooit lukken en ik ben natuurlijk ook maar een ouwe ….. ). Ook achter de lopersgroep enkele fietsers, waaronder Lauran en Jan als EHBO’ers; er lijkt overal aan gedacht.

 

route

 

Er is een leuk routeschema uitgedacht, waarbij we van rustplaats naar rustplaats lopen (er wordt ook steeds gefietst door een groep lopers) en waarbij we steeds enkele rondjes lopen vanaf een rustplaats; dit is op het routekaartje duidelijk zichtbaar. Vooral het fietsen tussendoor blijkt erg goed door mijn beenspieren ontvangen te worden; doordat er tussendoor gefietst wordt, blijven de benen in beweging en wordt spierstijfheid voorkomen. En laat dat nu juist iets zijn waar ik (jawel: met het klimmen der jaren neemt dat verschijnsel bij mij in ernst duidelijk toe) behoorlijk last van heb bij de “normale” fakkeltochten, waarbij we steeds tussendoor een poos in een (zweterig) busje getransporteerd worden van wisselplaats naar wisselplaats. Ik houd daar geen statistieken over bij, maar ik heb wel het idee dat er minder lopers uitvallen dan andere jaren en dat zou wel eens met het fietsen te maken kunnen hebben… Nou geldt dat wellicht niet voor eenieder, want af en toe (kraaijendijk…) stond er een knap stevige wind. En het mag niet onopgemerkt blijven: ik kan het lopen zònder fakkel bijzonder waarderen. Kunnen we voortaan niet alleen het laatste stuk (wanneer we ook met de vlaggen lopen) met een fakkel lopen, of vloek ik nu in de kerk?

 

Wat mij opvalt als ik naar de foto’s en video’s kijk die door supporters, fietsers en anderen gemaakt zijn, is dat ik steeds vrolijk (glim)lachende gezichten zie, zowel bij lopers als bij de begeleidende fietsers. Dat sluit goed aan bij het zeer positieve gevoel dat ik aan deze dag heb overgehouden. Dit ondanks het feit dat er weinig supporters langs de kant te bespeuren waren (de supporters die zich wèl lieten zien en horen: hartstikke bedankt), maar dat valt niet zo op omdat we gewoonlijk met de fakkeltocht ook maar weinig belangstelling hebben.

Al met al een heel geslaagde dag, daarom dank aan de grote groep lopers, fietsers en overige begeleiders en uiteraard de organiserende Jasperleden. Een mooi compliment aan ’t Jaspersport kwam van één van mijn dochters die bij de laatste etappes morele steun verleende: “Ziet er echt uit als een gezellige en sportieve dag, goed geregeld overal. Mooie club”. En daar kan ik alleen maar hartgrondig mee instemmen.

 

foto1

 

Ik ga er van uit dat in 2021 weer een “normale” fakkeltocht gelopen zal worden, maar mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan ben ik groot voorstander van een met de 2020-versie vergelijkbare loop. En als suggestie, zonder te weten of anderen het met me eens zijn, wil ik graag meegeven te overwegen ook steeds een groep lopers te laten fietsen in plaats van zich in een busje te laten vervoeren.

 

Mart van Hulten

Sponsors

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Agenda

P4040289
Lichtinstallatie 14 of 47
Molenvencross 14 of 48
Jasperloop 200e-9177
Jasperloop 200e-9289
Opening 9 of 57
Pupillen junioren C-D 66 of 156